Scurt istoric

Istorie Octombrie 24, 2014

Parohia Hărmăneştii Vechi este situată la 12 Km Est de Paşcani, pe şoseaua spre Cotnari.

Satul a fost moşie a Mănăstirii Rişca şi se spune că Mitropolitul Veniamin Costachi ar fi reconstruit biserica peste vechile ruine. În timp Biserica Sf. Nicolae din Hărmăneştii Vechi a suferit numeroase reperaţii şi îmbunătăţiri, nefiind însă pictată niciodată. Biserica parohială are formă de corabie, cu ziduri groase de piatră şi bolţile de cărămidă. Pe pridvor se ridică turla ce foloseşte drept clopotniţă, cu acoperiş în formă de ceapă şi înaltă de 17 m. Ferestrele şi uşile se termină în arc de cerc şi sunt mici ca dimensiune. În pronaos există o singură fereastră spre Sud şi cândva lângă fereastră era şi intrarea în biserică.

Naosul e despărţit de pronaos printr-un arc ce se sprijină pe două coloane încadrate pe jumătate în zid. În interior biserica are formă de cruce, dată de cele două abside profilate în zid, înalte de 5 metri şi late de 2 metri. Naosul este luminat prin două ferestre, situate în abside. Pardoseala este din piatră cioplită în naos şi pronaos, care împreună au 13 metri lungime şi 6 metri lăţime şi 7 metri înălţimea maximă la ambele cupole.

Altarul are formă semicirculară, cu adâncimea de 4 metri şi înălţimea de 5 metri, iluminat de o singură fereastră spre răsărit, cu nişe spre Nord şi Sud.

Elementele de valoare artistică sau arhitectonică lipsesc, la fel ca şi pictura, singurul lucru demn de luat în seama fiind catapeteasma  din stejar construită în 2003. Biserica are o curte mare de formă circulară, ce foloseşte drept cimitir şi este  împrejmuită cu gard de piatră. În prezent au loc lucrări de întreţinere şi reparaţii curente, la casa socială şi la biserică.